La importància de la transformació digital en les pimes

Pildora 4a

La digitalització de les pimes té beneficis com augmentar el seu avantatge competitiu o reduir costos operatius.

La transformació digital porta diversos anys avançant en el teixit empresarial espanyol i amb l’arribada de la pandèmia del COVID-19, les pimes han sentit la necessitat d’accelerar el procés de digitalització més encara, ja que la pandèmia no sols ha suposat un canvi per a les empreses, sinó també per a la societat i, per tant, per als consumidors.

Els consumidors han modificat la seva manera d’adquirir productes i serveis, i cap empresa vol quedar-se fora del mercat.

Davant aquesta situació, moltes pimes que prescindien de processos i recursos de digitalització han començat amb la seva transformació digital i, aquelles que ja aplicaven la digitalització, continuen convivint amb ella i potenciant el seu desenvolupament.

Una tendència que segurament et resulta familiar en transformació digital és el big data, imprescindible avui dia per a la gestió de dades, sobretot en empreses que manegen grans volums d’informació, però existeixen moltes més: des de la digitalització bàsica de les pimes, com pot ser disposar d’una bona connexió a internet, fins a les més innovadores i disruptives com la intel·ligència artificial o la internet de les coses.

Espanya se situa en el número 11 del rànquing europeu de digitalització, d’acord amb l’índex DESI 2020.

La transformació digital no es limita a instal·lar una sèrie de programes o eines tecnològiques, és un canvi de cultura empresarial, de processos i de coneixements per a guanyar eficiència, aportar valor als clients, disminuir riscos i descobrir noves oportunitats d’ingressos. Per això, és important establir un pla estratègic de transformació digital.
Segons l’Informe de digitalització de l’economia i societat (Digital Economy and Society Index DESI) de 2020, les pimes espanyoles encara tenen pendent explotar tot el potencial del comerç electrònic, els serveis en el núvol o l’explotació de la dada, situant-nos en el número 11 del rànquing europeu de digitalització.

Per què és important la transformació digital de les pimes?

A més d’ajudar a mantenir el seu negoci i impulsar els seus punts forts, les petites empreses poden millorar els seus punts febles i beneficiar-se en molts aspectes amb la transformació digital.

1. Millora l’experiència dels teus clients.

La digitalització permet oferir un producte o servei qualsevol dia de l’any a qualsevol hora, mantenir una comunicació més directa i personalitzada amb els teus clients i aconseguir una experiència òptima per al consumidor durant el tot el procés d’adquisició del producte o servei, des de la seva cerca, passant per la compra, fins a la postvenda.

2. Millora la teva reputació en línia.

La reputació en línia o “el que es diu de la teva empresa” marca una diferència important per als clients i per als professionals del teu sector, per la qual cosa una bona recomanació en línia pot ajudar a posicionar el teu negoci i atreure a més clients.

3. Augmenta la productivitat.

La digitalització ajuda a agilitzar els processos laborals davant un problema i trobar solució d’una manera més ràpida amb ajuda d’eines digitals i una bona atenció al client.

4. Incrementa el volum de negoci

En millorar els processos productius i l’abast de nous clients gràcies a una bona reputació en línia, augmentem el volum de negoci i del nostre públic.

5. Crea noves fonts d’ingressos.

Sovint els negocis tradicionals es veuen limitats a l’hora de comerciar en mercats globals. Amb la transformació digital, les pimes tenen l’oportunitat d’accedir a nous mercats als quals, sense haver dut a terme un procés de digitalització, els hauria resultat difícil entrar. En augmentar l’àrea de mercat, estem generant fonts noves d’ingressos.

6. Avantatge competitiu.

Amb el pas del temps s’ha comprovat que les empreses que decideixen adaptar-se a la transformació digital obtenen més avantatge competitiu en el mercat que aquelles pimes que no s’adapten a la digitalització. Per exemple, sempre serà més fàcil que el client ens trobi si som presents en els cercadors d’internet.

7. Redueix els costos operatius.

Encara que al principi incorporar recursos i eines i implementar canvis en els processos de negoci pugui suposar una inversió, els costos operatius dels processos interns es redueixen considerablement.

8. Major autonomia dels empleats i millor treball en equip.

Gràcies a la transformació digital, els treballadors poden gestionar les seves funcions amb major flexibilitat i autonomia. Quant al treball en equip, la digitalització facilita la comunicació i coordinació entre els empleats, millorant l’eficiència laboral i els seus resultats.

Amb aquestes dades sobre la importància de la transformació digital en pimes, consideres necessari adaptar el teu negoci a la digitalització?

Darreres entrades